Kortárs pizza
Ha még nem mondtam volna, imádom a pizzát. Rajongásig :)
Nagyon gyakran készül itthon. Sima, extra nélküli, egy óra kelesztéssel. De mint nagy pizzafan, nyilván ennél már többre vágytam itthon is. Szoktunk Nápolyi pizzát rendelni, de szerettem volna ennek az itthoni verzióját is szerettem volna megtanulni. 2,5 hónapja kísérleteztem már itthon. Beléptem egy pizzás csoportba is facebookon. Pizzamánia. Nagyon szuper emberek vannak a csoportban, rengeteg segítő poszt születik. Ezek alapján sikerült végre nekem is olyan pizzát alkotni, aminek én már nagyon nagyon örültem. Hisz egyszerű háztartási eszközeim vannak. Majd talán egyszer a jövőben sikerül pizzakemencét is beszereznem. De én már ezzel az eredménnyel is teljesen elégedett vagyok.
Nagyon sokat kell még tanulnom a lisztekről. A tökéletes hidratációról. A hajtogatásról, a laminálásról. A bigáról, a poolishról és a direkt tésztáról.
Ez a verzió direkt tésztával készült. 21 órás tészta. 17 órát volt hűtőben, utána 4 órát szobahőn. Talán egy kicsit túl is kelt. De ezzel a 3. próbálkozásra én istenkirálynak érzem magam :D
Lesz majd teljes videó is a készítésről, de a dagasztás és a hajtogatás/laminálás/bucizás menetét ezekből a videókból tanultam.
A pizzatésztát és a sütést pedig Wiluth Völgyesi Zsolt posztjai alapján csináltam.

Hozzávalók:
- 1000 g Nagyi Titka pizzaliszt
- 660 g hideg (HIDEG!!!!!) víz
- 30 g só
- 10 g olívaolaj
- 3 g budafoki friss élesztő
Elkészítés:
- A lisztben elmorzsoltam a friss élesztőt, majd hozzáadtam a víz felét és nagyon lassú fokozaton kezdtem el dagasztani. Majd mindig pici vizet adtam hozzá és hagytam, hogy a tészta felvegye. Nézzétek meg a belinkelt videót róla.
- A sót kb 7 perccel a vége előtt adtam hozzá, az olívaolajat pedig kb 4 perccel a vége előtt.
- 20 perc volt a teljes dagasztás. Még talán kis hydro (víz) elfért volna, de ezen a ponton már nagyon túlmelegedett a tésztám. A 28 fokot is elérte.
- Lekapcsoltam a gépet és 10 percig pihent a tészta.
- Utána kivettem a dagasztóból, és olajos felületen hajtogatni kezdtem. Ez szintén szerepel a belinkelt videón. Lefedve hagytam 20 percet pihenni.
- Az idő letelte után jöhetett a laminálás (videón szintén). Minden ilyen művelet után 20 percet hagytam pihenni. 2* lamináltam, talán egy harmadik elfért még volna, de mennem kellett a gyerekért a bölcsibe, és nem mertem így hagyni a pulton, úgyhogy buciztam, és mehetett a hűtőbe.
Kb. 17 óra hűtő után tettem ki a pultra, és után 4 órát volt kint. Aztán már kezdtek kimászni a dobozból, úgyhogy siettem a sütéssel.
A sütés menete:
- Egy 4.000,- forintos pizzasütő kövem van, azt tettem a sütőbe 20 centire a felső fűtőszál alá. Fél órát ment a sütő alsó-felső sütésimódban 250 fokon (ennyit tud). Majd áttettem felső grillre és itt fel tudtam tekerni 270 fokig.
- A pizzát kinyújtottam (nyújtáshoz sima aldis réteslisztet használtam), majd amelyiknek paradicsomos alapja volt, arra a szószt rátettem, meg pici olívaolajat, majd ment a sütőbe 3 percre.
- Ezután kivettem, feltéteztem és ismét ment vissza a sütőbe, de már csak 2 percre.
- Kivéve jöhetett a varázslat. Ahol nem volt elég közel a fűtőszálhoz és nem kapott elég színt, megperzseltem picit zsebsárkánnyal :) Ezt szintén Zsolttól lestem el a csoportban.
- Ami nem paradicsomos alapú volt, azt csak simán betettem nyújtás és pici olívaolajozás után a sütőbe 3 percre, majd után feltéteztem és mehetett vissza 2 percre.
Így születtek meg ezek a csodák. Tudom, hogy ezen még mindig kell tökéletesíteni, de én ezzel is rettentően elégedett vagyok :)
De itt hagyom a képet az első és a második próbálkozásról is :D
Szóval akik ugyanilyen pizzarajongók, mint én azok ne adják fel. Mi is képesek vagyunk csodákat alkotni :)